Organik Gubre Nedir ?
Organik gübrenin i̇çerisindeki bileşenlerin doğal olmayan yollarla bir araya getirilip paketlenmesi yöntemidir. oldukça pratik görülen yöntem, her ne kadar çiftçinin i̇şini kolaylaştırıyor gibi görünse de i̇çerisindeki kimyasallar nedeniyle hem üründe hem de toprakta kalıcı hasarlara neden olmaktadır.
Pek çok bilimsel teze göre; doğanın kendi dinamikleri i̇çerisinde oluşturduğu düzeni yapay olarak taklit edebilmek mümkün değildir. tabii bu tezin aksi yönünde kimyasal gübre üretimleri geçmişte oldukça yoğun biçimde gerçekleşmekteydi. hatta kimyasal gübre üreticileri, mevcut talebin organik olarak karşılanamayacağını hala i̇ddia etmektedir. Oysa kimyasal gübre; doğal bir sürecin sonucu değildir. net kanıtları sınırlı olarak gösterilebilir olsa da, kimyevi yöntemlerle geliştirilen bitkilerin i̇nsanlar tarafından tüketilmesinin sağlık üzerinde ciddi etkileri olduğu i̇ddia edilmektedir. bunun yanında, organik yöntemlerle üretilen tüm bitkilerin besin değerleri bakımından kimyevi yöntemlerle üretilen bitkilere göre oldukça nitelikli oldukları kesin olarak saptanmıştır.
Kimi bilim çevreleri, kimyasal yöntemlerle elde edilen ürünlerin, kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu i̇ddia etmektedir. bu yönde yapılan araştırmalar bu i̇ddiaları desteklediğinden olacaktır ki, gelişmiş ülkeler artık kimyasal gübre kullanımının terk etmektedir. .Geleneksel anlamda sindirilmiş tüm organik atıkları i̇fade eder. Yani başta besi hayvanlarının dışkıları olmak üzere, benzer doğal proseslerden geçmiş tüm atıklar esasen gübredir. .Ancak elbette evsel atıklar, kimyasal atıklar, petrokimya ürünleri atıkları ve endüstriyel diğer atıklar gübre olarak
tanımlanamaz.
. Kabaca gübrenin, belli başlı hayvanların dışkısı olduğu şeklinde bir tanımlama doğru olacak. tabi solucan gübresi,
farklı bir gübre türüdür.
.Hayvanlar tarafından üretilen dışkı solucanlar tarafından bir kez daha i̇şlemden geçirilerek çok daha verimli hale
getirilir.
.Normal koşullarda gübre olamayacak bazı bileşenler de solucan gübresi üretiminde mama olarak kullanılarak tekrar
doğaya kazandırılabilir.